Paviljonger till barnen

Paviljong500

Förskolepaviljong från
PCS Projektservice AB.

Vi är inte ensamna. Många kommuner kämpar precis som vi med att ordna fram fler förskoleplatser. Behovet av drygt 100 nya platserna jag skrev om i ett tidigare inlägg, har växt till över 150 barn som behöver plats inom första halvåret. Den vanliga regeln är att kommunerna ska kunna erbjuda plats inom fyra månader. Detta blir kämpigt. För första gången på ca 25 år kan vi hamna i en situation där man får vänta längre än fyra månader, vilket jag hoppas vi kan undvika. Att ordna bra barnomsorg är en operativ del av Salems kommuns varumärke.

Som för många andra kommuner måste de kortsiktiga lösningarna handla om paviljonger. De paviljonger som uthyrningsföretagen erbjuder idag är dock mycket bättre än de var för en del år sedan. PCS, Flexator m fl paviljongföretag erbjuder bra lokaler med tilltalande yttre och inre design.

Att uppföra en paviljong är inte gjort i en handvändning. Det politiska beslutet att ta fram pengarna är egentigen den lättaste frågan, även om den är tillräckligt svår rent ekonomiskt. Men det gäller också att hitta en tomt, helst bredvid en befintlig förskola. Marken ska beredas, VA och el ska anslutas, detta är inte billigt. Bygglov måste beviljas och där har grannarna en viktig roll. Om grannarna säger nej till bygglov på en befintlig förskoletomt kan det bli omöjligt att uppföra paviljongen som tänkt. Tyvärr är detta inte ovanligt.

Det är alltså många pusselbitar som ska falla på plats innan kommunen ordnat förskoleplats för ca 20 "nollåringar".
__________
(I Salems kommun förbereds just nu för att uppföra en paviljong på Gammelgårdens tomt i Rönninge, samt en annan vid Solgården i Salem. Samtidigt undersöker vi platser för ytterligare paviljonger.)


Kommentarer
Postat av: Sara

Varför väljer kommunen, i rådande barnomsorgssituation, att lägga ner Växthusets förskola till förmån för gymnasiets utbyggnad? En befintlig förskoleverksamhet med plats för ca 85 barn i redan anpassade paviljongslokaler bör ju vara både billigare och enklare att ordna, än plats och bygglov på andra ställen? Barnomsorg är ju kommunen ålagd att driva, medan en gymnasial utbildning är frivillig för kommunen eller? Kanske kan gymnasiet i stället söka nya lokaler på annan plats?

2008-01-30 @ 17:00:59
Postat av: Lennart Kalderén

Tack för kommentaren!

Gymnasiet får en stor mängd nya elever till hösten som måste beredas plats. Samtidigt öppnar Rosenlundsskolan med förskola någon kilometer söderut. Det är så vi fått ihop pusslet. Jag har tyvärr svårt att se att gymnasieeleverna skulle kunna beredas plats någon annanstans.

Vi jobbar på för fullt för att lösa förskolesituationen och är idag ganska hoppfulla.

/
Lennart Kalderén

2008-01-31 @ 08:38:21
Postat av: Sara

Hej! Tack för ditt snabba svar. Rosenlund öppnar förskola till hösten, ja visst. Men antalet förskoleplatser ökar inte iom det eftersom växthusets barn flyttas. Rosenlund beräknas dessutom enbart bereda plats för ca 75-80 barn på sina 4 förskoleavdelningar, så i realiteten blir platserna faktiskt färre. En förskola kräver anpassning i många hänseenden beroende på barnens ålder och behov. Det borde vara lättare att hitta lokaler för gymnasieungdomar som faller under samma kravspecifikation vad gäller arbetsmiljö som vi vuxna?!

Jag är glad att ni är hoppfulla vad gäller våra förskolebarn, de viktigaste vi har! Nu ska jag ge mig iväg till murgrönan och lyssna hur ni alla i fullmäktige tänker i frågan.

2008-01-31 @ 18:39:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback