Varför vill man försena ett skolbygge?
Nytorpsskolan, vår yngsta skola i Rönninge, invigd år 2000, drivs av kommunen.
"Minoritetsåterremiss" - känns det begreppet igen? I kommunfullmäktige kan man få ett ärende hänvisat tillbaka till kommunstyrelsen (återremiss) även utan majoritet, en tredjedel av rösterna räcker. Precis den nivån klarade s + v + mp i Salems kommunfullmäktige i torsdags när det gällde försäljning av en fastighet i Rönninge (Rosenlund, till vänster, mitt emot Toredalsvägen), för att Pysslingen ska bygga en kombinerad förskola/skola.
Oppositionen tycker att beslutsunderlaget inte räcker; elevprognoser och andra frågetecken restes i ärendets elfte timme. De tycker dessutom att ärendet gått för snabbt igenom kommunens olika organ.
Stundom blir man besviken - för att inte säga förtörnad - på sina politiska motståndare. Om de klart och ärligt yrkat avslag på förslagen, eftersom de är emot en friskola på platsen, hade det varit ett agerande man haft respekt för. Men det här är svepskäl, anförda p g a att de kan "vinna" i fullmäktige med minoritet, dock högst tillfälligt.
Ibland krävs det att de kommunala kvarnarna maler lite snabbare och så är det i detta fall. Redan efter fullmäktigebeslutet skulle ett antal delprocesser påbörjats, bl a fastighetsförsäljningen och Pysslingens (deras fastighetsbolags) upphandling av bygget. Nu försenas detta. Hur länge återstår att se.
Men oppositionens skäl då? De senast uppdaterade elevprognoserna visar på ett ökat behov i Rönninge, där skolan ska ligga, vilket leder till att vi utvidgar skolan. Vi kommer att behöva se över tomten för att rymma en något större byggnad. Men detta är saker och ting som ordnas "under gång", inte omständigheter som stoppar processen.
Omkring 100 femåringar ska börja i förskoleklass i skolan hösten 2008. Det är de som är de största förlorarna om skolbygget nu försenas. Minoritetsåterremiss är dålig politik.
Kommentarer
Trackback