"Kom hit och ta för er"
Maskerade "demonstranter" innan utbrytningen. (Foto: Salems kommun)
6 Frågor efter kravallerna
"Hur ska ni göra inför 2008?", är en vanlig fråga från journalister efter lördagens händelser i Salem. Förutom de "vanliga" frågorna kring demonstrationstillstånd eller ej, polisens strategi och taktik m m, har några andra reaktioner inställt sig.
Den första reaktionen har jag redan varit inne på: det gäller för oss som kommun att tänka mer på skyddsbehovet för kommuninvånare, personal och egendom. Det grundar sig i en delvis ny känsla som sträcker sig längre än irritation. För om ingenting förändras i rättsläget eller polisens upplägg till nästa år, känns det som om Salems kommun ligger prisgiven åt "demonstranternas" aggressionslusta. Föreställ er det. Är det bara att komma hit och ta för sig, under demonstrationsrättens täckmantel?
Den andra reaktionen pågår just nu ute bland småhusägarna i bostadsområdena. Man är förbannade över att behöva låsa om sig för att sedan invänta att dessa svartklädda, maskerade "demonstranter" ska dyka upp plutonvis och jublande svepa fram över tomterna, sparka ned brevlådor och soptunnor. Polisanmälningar över det som skedde i lördags lär nu vara på gång i betydligt större antal än tidigare. Min prognos är att det blir fler diskussioner mellan de olika småhusföreningarna.
Slutligen kan man stillsamt fråga sig hur stora ordningsstörningar och skador som krävs för att polisen ska vägra tillstånd? Det är frågor man inte gärna vill ställa sig.
5 "Nätverket mot rasism lät helvetet bryta ut över Salem i lördags"
Lördagen den 8 december var nog bland det tuffaste jag upplevt som politiker. "Politiker" förresten, det var snarare något slags skymningsläge á la civilförsvar det handlade om. När man under tiden 14.40-16.30 får uppleva ljusraketer som skjuts upp som angrepsssignal, rusningar som gränsar till upplopp kring Säbyskolan, Salems centrum, knutarna på kommunalhuset och ett äldreboende (vi hamnade själva så gott som mitt i), brandincidenter på två skolor och stenkastning mot brandmän, då är det skarpt läge! Man upplever det som om kommunen är prisgiven åt demonstranternas angrepp, "hur mycket ska de bränna ned?", undrar man. Stor vrede och viss ängslan blandas och sedan tar instinkterna från värnplikt och annat över, fokusering på uppgiften får gälla. Det var tufft, det var otäckt, men glöm inte bort att det var yttrandefrihet. Eller var det ett angrepp?
Nätverket mot Rasism lät helvetet bryta ut över Salem i lördags. Jag står för de orden. Vi har beskrivit demonstrationsdagen och dess avspärrningar som ett undantagstillstånd. I lördags var känslan stundtals att Salem var en krigszon. Alla som skakar på huvudet åt dessa ord borde ha varit på plats.
Förutom brandincidenterna vill jag nämna en ytterligare händelse. I ett bostadsområde, ca en km från demonstrationsvägen, fick en tolvårig flicka som var ensam hemma uppleva att trädgården plötsligt var full av maskerade demonstranter och att en soptunna stod i ljusan låga. Uppskrämd ringde hon sin mamma som fick kasta sig i en bil och åka hem. Antirasisterna hade gjort en "rusning" och raidat kedjehusbebyggelsen för att finta polisen bort från de centrala delarna.
När Kammarrätten slutligen gav demonstrationerna tillstånd baserade man det på att polisen hävdade att ordning och säkerhet kunde upprätthållas. Polisen har deklarerat att de lyckades med uppgiften att hålla isär Nätverket från Salemsfonden. Det är riktigt. Det var förtjänstfullt polisarbete från poliser av vilka jag själv fått träffa och haft bra samarbete med många. Kanonbra tjejer och killar som jag uppskattar mycket. Men polisen lyckades inte upprätthålla ordning och säkerhet i Salem i lördags. Så enkelt är det. Även om de skulle varit dubbelt så många går det inte att ta tag i en stadsgerilla som dyker upp lite varstans och sätter skräck i folk. Så illa är det, när man tillåter dem att "demonstrera". Händelserna i lördags bekräftade det vi varnat för.
Debatten veckan före handlade mycket om tillstånd eller inte. För oss i Salem har lördagens kalabalik lett till att vi måste tänka bredare än så. Ska detta fortsätta måste vi fundera mer på skydd för liv, hälsa och egendom. Nästa år lär det bli många vaktbolag som får jobb hos oss, bl a ska skolor och offentliga byggnader skyddas, hemtjänstpersonal måste kunna ta sig fram till de äldre som finns i sina bostäder m m. Det kommer att handla om skyddsbehov, inte juridik,
Sabotage och illdåd försiggick på flera ställen. På ett pendeltåg i Södertälje hittades en skarp sprängladdning, en s k rörbomb. Mellan Tullinge och Tumba hade någon lyckats sabotera järnvägen. På olika håll i våra bostadsområden fick kommuninvånarna uppleva polishelikopterns sökarljus som förebådade en rusning av 30-40 aktivister, där soptunnor och brevlådor i deras väg sparkades åt sidan. Småhusägarna i Salem är förbannade.
Winston Churchill fällde en gång följande ord om yttrandefrihet (ungefärligt citat):
"Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att få framföra den". Mot bakgrund av angreppet på Salem i lördags är det tänkvärda ord, tyvärr också olycksbådande.
/ Allt om kommunens beskrivning av lördagen m m står att finna här. /
4 Kammarrätten upphäver Länsrättens beslut om inhibition av demonstrationstillstånd
Under fredag eftermiddag har Kammarrätten i Stockholm län beslutat att upphäva Länsrättens tidigare beslut om inhibition av demonstrationstillstånden för Salemfonden och Nätverket mot rasism. Länsrättens beslut hade överklagats av Polismyndigheten i Stockholms län och Salemfonden.
- Jurister och nämndemän ser detta på skilda sätt. Kammarrätten har stött sig på att Polisen anser sig kunna upprätthålla ordning och säkerhet, men inte kommenterat Salemsbornas upplevelser. Det är en tolkning man kan göra på bekvämt avstånd från det undantagstillstånd som drabbar oss i morgon.
- Genom Länsrättens tidigare beslut i inhibitionsfrågan känner vi dock att vi fått viss lön för mödan. Det visar att en domstol ansett att även en helhetsbedömning av ordning och säkerhet hör hemma i en tillståndsprövning.
- Salemsborna får nu utstå den kränkning som morgondagen bjuder på. Därefter får vi ta nya tag med regering och riksdag. De båda domarna visar att en översyn av lagstiftningen verkligen behövs.
3 Länsrätten upphäver demonstrationstillstånden
Länsrätten har idag bifallit kommunen inhibitionsyrkande (förbud att verkställa tillståndsbeslutet) och förklarat att medgivna demonstrationstillstånd för Salemfonden och Nätverket mot rasism tills vidare inte ska gälla.
Länsrätten motiverar sin dom med att invånarna i Salem har erfarit att ordning och säkerhet inte kan garanteras på en rimlig nivå, trots att stora polisresurser har avdelats. Rådmannen är skiljaktlig mot domen, de tre nämndemännen står bakom domslutet.
- Jag är glad över att Länsrätten lyssnat där Polisen låtit bli. Länsrätten har fattat beslut utifrån våra anförda skäl, att ordning och säkerhet måste tillmätas större betydelse i prövningen av tillståndet än Polisen hittills medgett. Domen är ett trendbrott. Som läget är nu finns alltså inga demonstrationstillstånd för Salemfonden och Nätverket mot Rasism. Det återstår att se vilka ytterligare turer som kan inträffa fram t o m lördagen.
2 Salems kommun överklagar polisens tillståndsbeslut
Läs mer här.
1 Arrogant maktspråk från Stockholmspolisen
Stockholmspolisen har nu beslutat att ge tillstånd för de två stora demonstrationerna i Salem på lördag. Nätverket mot rasism 12-15 uppe i Salem, det främlingsfientliga Salemfonden marscherar 1630-1900 från Rönninge station till "mordplatsen" uppe i Salem.
Jag är inte förvånad, snarare besviken och irriterad. Polisledningen med Carin Götblad i spetsen, har den senaste månaden visat närmast ett förakt för polisstyrelsen och dess rekommendation att endast bevilja en stående demonstration. Det har varit en smula obehagligt att läsa olika uttalanden från höga poliser om att polisstyrelsen inte har med frågan att göra. Tonen mot polisstyrelsen väcker främmande associationer man inte vill behöva fundera över.
Polisstyrelsen är Stockholmspolisens demokratiskt valda insyns- och inflytandeorgan, en styrelse som glatt förväntas anta polisledningens budget och verksamhetsplan, men som avfärdas raskt så fort den kommer till en annan slutsats än polisledningen. Styrelsen är ett folkvalt organ som stärker poliskårens varumärke. Nu kan man fråga varför vi ska ha polisstyrelser över huvud taget, när de nonchaleras så flagrant? Kanske klarar sig den samhälleliga institution med absolut monopol på fredstida våldsanvändning, d v s Polisen, utan folkvalda med konstiga åsikter? Knappast, inte i en modern demokrati som vår egen.
Tillbaka till tillståndsfrågan. Polisen hävdar att de ska garantera yttrandefriheten samt att denna är alltför tungt vägande juridiskt för att inskränkas. Ändå stadgar Ordningslagens 10§ samt Regeringsformen att polisen ska ta hänsyn till ordning och säkerhet samt trafiken på platsen. Har Polisen tagit tillräckliga hänsyn till kommuninvånarnas säkerhet och rörelsefrihet när dessa marschvägar periodvis skär av bostadsområden med tusentals människor? Ska köpcentra behöva stänga för att garantera demonstrationsrätten?
Vi känner oss kränkta av att demonstranterna får alla rättigheter medan vi som bor här, betalar skatt och stödjer vår närpolis, får ta smällarna. Det finns vrede men också resignation. Förtroendet för polisen är inte 100%.
När man lyssnar till Polisens motiveringar ökar irritationen. Kommenderingschefen Annika Eriksson sade i ABC-nytt att "Polisen har fullt förtroende för demonstranterna". Nätverket mot Rasism har i alla sina demonstrationer 2002, 2003 och 2006 överträtt givna demonstrationstillstånd, startat kalabalik och orsakat oroligheter. När man inte kommit åt de främlingsfientliga har polisen blivit måltavla istället. Nätverket mot Rasism utgörs bl a av den hårda kärnan från AFA. Förra året satte de sig på gatan vid mordplatsen och vägade gå vidare, blev bortkörda av polisen, retirerade till centrum, bröt upp gatsten och som slungades mot polisen, för att sedan göra rusningar genom radhusområdena i Salem samt försök till flankattacker mot de främlingsfientliga. Försöker Polisen försvara sin tillståndsgivning med att man har "fullt förtroende" för denna stadsgerilla?
De marschvägar Polisen medgett förvånar även de. Det har varit väl känt sedan många år att antirasisternas mål är att "stoppa" Salemsfondens marsch genom att blockera antingen samlingsplats eller mordplats. Polisen tillåter nu att antirasisterna vid två tillfällen passerar i omedelbar närhet till "mordplatsen".
Polisledningens "fulla förtroende" verkar obegränsat och synes vida överstiga respekten för 15 000 kommuninvånare och den egna polisstyrelsen. Polisledningen skriver i en information till Salemsborna att man "saknar skäl att efterhöra kommunens uppfattnng". Det är maktspråk.
(Allt om kommunens arbete mot demonstrationerna här.)
Varför citationstecken om ordet mordplatsen?
Nog skedde det ett brutalt mord där, oavsett vad rubriceringen i den fällande domen sade.
Det är klart man kan ha synpunkter som boende i Salem, men nog vore det ett hån av rättsstaten om meningsyttringar skulle vägras tillstånd bara för att en våldsam opposition försöker stoppa dem?