Nu faller (v)-masken!


Läxor2          Läxor är bra!

Vänsterpartiet vill avskaffa läxor i skolan. ”Nu faller masken” hette det på en berömd högeraffisch från ”Kosackvalet” 1928. Och visst lättar (v) på förlåten på det interna tankegodset, när de gör detta präktiga självmål. Läxor är tydligen ett slags segregationsinstrument där elever med föräldrar med studietradition får någon slags fördel som skolan inte riktigt kan kompensera. Vi tar det en gång till; mer kunskap och färdighet är uppenbarligen illa om det är ”fel” elever som ”gynnas”. Man tar sig för pannan över denna skruvade syn på jämlikhet. 
 
Vilka elever tror (v) tjänar på detta krav? Jag trodde vänstern såg skolan och utbildningssystemet som en av de viktigaste möjligheterna för elever från ”hem utan studietradition” (hopplösa begrepp, men jag är tveksam till klassterminologi) att ta sig fram i samhället. Det är inte precis någon större tilltro till elevernas ambitioner som (v) blottar.
 
Med Lars Ohly vid rodret ska tydligen all betydelse av prestationer utraderas. Alla kan nå högt, bara inkomstfördelningen är den rätta. Men skolan är en arbetsplats. Att låtsas som något annat är att låta kravlösheten få fritt spelrum, något vi sett alldeles för mycket av. Det handlar också om att svika de elever som behöver lyckas bättre i skolan. Och man lyckas bättre om man ligger i och läser på!

Kommentarer
Postat av: Janne

Hur lätt är det att motiveras och få hjälp att läsa sina läxor i hem utan studietradition?

De som inte förmår ligga i och läsa på är de som förlorar på ett utbildningssystem som bygger på läxor och eget ansvar. De behöver mer kvalificerad hjälp än vad en hemläxa erbjuder.

Vinnarna är de som är motiverade, som redan kan och/eller som får hjälp hemifrån. De andra är inte betjänta av läx-systemet.

Som du skriver är skolan en arbetsplats. Låt oss då se till att arbetet utförs där på arbetstid och inte hemma på fritiden...

Postat av: Lennart Kalderén

Du betecknar elever från "hem utan studietradition" som givna förlorare. Det är väl en väl stereotyp förutfattad mening? Tvärtom, skolan och utbildningen är ju chansen till "klassresan". Ambitioner ska uppmuntras, oavsett föräldrarnas yrke och årsinkomst.

Vem tror på att man kan "ta in" tillräckligt med kunskaper utan något hemarbete? Min egen skoltid och lärarerfarenhet säger definitivt något annat. Visst läste väl du läxor, Janne?

Rätt många av oss har arbeten som kräver kvällsarbete, på kontoret eller i hemmet. / Lennart

2006-06-01 @ 22:31:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback