(S)kruvad turer om trängselskatten

           "Fakta om turerna kring trängselskatten säger allt!"

Annika Billström (s) tyckte häromdagen att oppositionen agerat ”oseriöst från början till slut” beträffande trängselskatten. Jag måste säga att det nästan är plågsamt att höra sossar från Stockholms stad motivera de senaste turerna. Man kan fråga sig hur skruvat deras politiska omdöme fungerar när de t o m censurerar ”nej-sidans” valsedel.

Egentligen kan man spara på kritiken. En faktapräglad redogörelse för de demokratiska aspekterna av trängselskatten säger allt. Här kommer den:

1.  Före valet: Billström lovar, inga biltullar.
2.   Billström vinner valet i Stockholms stad.
3.  Göran Persson tvingas lova biltullar för att kunna bilda regering med stöd av mp och v, Billström spelar med och nu ska det bli biltullar i Stockholms stad.
(Egen slutsats: Detta måste ses som ett demokratiskt svek, hade Billström sökt demokratiskt mandat för biltullar hade hon sannolikt inte blivit vald. Billström har majoritet i Stockholms stad på en politik rakt motsatt den hon nu tänker genomföra. Är Annika Billströms majoritet legitim (ur demokratisk synvinkel)?

4.  Avgörande frågetecken ur regionalt perspektiv:  Påverkar biltullar Stockholms län?
M, Fp och Kd svarar ja på den frågan, ordnar folkomröstningar i 13 kommuner år 2003.
5.  S-kommuner i Stockholms län är över lag mycket kritiska till biltullarna. Men för att anordna folkomröstningar säger s-kommunerna (var och en) att det förutsätter att hela länet folkomröstar. Eftersom vissa s-kommuner samtidigt säger att de inte kommer att folkomrösta (i likhet med Stockholms stad), har s-kommunerna spräckt den premiss de själva satte upp och kan hänvisa till den splittring de själva skapat.
6.  Resultatet i folkomröstningarna blir drygt 80 % nej.
7.  Stockholms stad beslutar, utan folkomröstning och mot länskommunernas vilja, att ansöka om försök med trängselskatter.
8.  Riksdagen beslutar om ett försök i Stockholms stad. Länskommunernas inställning ger inget resultat.

9.  ”Stockholmsförsöket” börjar 3 januari 2006.
10.  Efter försöket ska det bli folkomröstning i Stockholms stad. Majoriteten bestående av s+v+mp bestämmer ensidigt hur valsedlarna ska se ut. Man bestämmer även att ”nej-sedeln” ska innehålla argumentation för trängselskatterna.
11. Billström kallar oppositionens inställning ”oseriös från början till slut”.
 
Man hör idag väljare berätta att de har olika uppfattningar om trängselskatterna, men tänker rösta emot (s) i alla fall, beroende på hur denna process gått till. Det verkar sunt.

Trackback