Gratulerar!
Det är ett privilegium att via media få uppleva när det skrivs historia. Det var gripande att få ta del av kungafamiljens förinspelade video och sedan se förlovningsparet oerhört lyckliga på presskonferensen. Särskilt drottningens berättelse om hur hon blev mottagen av svenska folket på sjuttiotalet värmde om hjärtat.
Sällan har "varmaste lyckönskningar" varit så väl på sin plats. Gratulerar!
Buddy Holly slår an rätt strängar
I fredags damp jag ned mitt i femtiotalet. Det gungade ordentligt på Göta Lejon i Buddy Holly - the musical. En annan är inte direkt bortskämd med live-konserter. Men Brolle i huvudrollen och resten av kören och tiomannabandet slog verkligen an rätt strängar (sic!).
Enligt programmet var Buddy Holly den skivartist som hade störst inflytande på rockmusikens utveckling i slutet av 1950-talet. När live-musiken sköljer över publiken är det inte svårt att förstå. Det är verkligt melodiös pop och rock´n roll, utan massiva ljudmattor eller digital syntetbeat. Det är häftigt att höra hur trumintrot till "Peggy Sue" kom till av en tillfällighet och att se spelglädjen i "O´boy" (nej, "Mud" var inte först med den 1974).
You Tube har några fina videoklipp, en autentisk och en modernare.
Buddy Holly var lika signifikant för rockens rotsystem som Elvis och Beatles. Den dagen han omkom i en flygolycka (den 3 februari 1959 kallas "the day the music died". Så rätt.
Vinterfoto
Februari skapar luftiga snöformer och Anders Södergren tar ett välförtjänt silver i skiathlon. Vackert!
Unika husbyggen i Piteå och Salem
Idag fick vi besöka de nya "torghusen" i Söderby park, ett av de avslutande byggena när det gamla sjukhusområdet omvandlas till Salems modernaste bostadsområde. NCC uppför fem "torghus" med ca 40 bostadsrätter. Tre av husen avgränsar ett torg. NCC håller just på att skriva avtal med en pizzeria/minilivs i bottenvåningen på ett av husen.
Upp till torget löper Söderby parks allé. Den löper också därifrån, men vägen är inte utformad som en genomfartssträcka. Däremot ska buss 725 gå upp till torget, svänga 90 grader vänster och gå ned för "Västra infarten" ned till rondellen för vidare färd mot Salems centrum och Rönninge. Först måste dock en busshållplats byggas nere vid kommungränsen mot Botkyrka på Söderby gårds väg, innan uppfarten till Söderby.
Del av det blivande Söderby torg.
För er som inte har ett lokalpatriotiskt intresse är själva bygget värt några rader. Husen byggs i volymer på fabrik hos Lindbäcks i Piteå. De berättade om ett intensivt skede när 60 volymer (= 1,5 hus) producerats på fyra dagar i Piteå. Därefter lastades de på båt en fredag. Fartyget anlöpte Södertälje hamn på söndagskvällen. Måndagen och tisdagen gick åt till lossning. På torsdagen var huset (n) resta i Söderby.
Imponerande! Det är prov på en rejäl produktutveckling som byggbranschen tvingats till när produktionskostnaderna rasat i höjden. Grattis till NCC, Lindbäcks och de kommande invånarna i Söderby park.
Cyklar i realtid med SL
Ett nytt X 60-tåg på Rönninge station. (Foto: Mats Röhr)
Igår var det styrelsemöte i SL. Något slags rekord slogs när det gäller bredd, djup och massa. Styrelsehandlingarna vägde 1,8 kg och mätte15 cm eller så på höjden. Bredden på föredragningslistan (innehållet) var imponerande. SL-styrelsen fattade beslut om årsredovisning, cyklar i kollektivtrafiken, Saltsjöbanan, förändringar i trafikutbudet för 2009, privatisering av SL Kundtjänst och mycket annat.
Det ska bli enklare - möjligt - att ta med sig cyklar i kollektivtrafiken. Vissa busslinjer ska få cykelställ (de fanns redan på 1960-talet), möjligheten att ta med sig cyklar i tunnelbanan aktualiseras, dock ej i rusningstid. Det ska bli spännande att se en utredning om det senare.
När det gäller Saltsjöbanan och kopplingen till Tvärbanan har det varit en öppen fråga om Saltsjöbanan ska fortsätta att gå till Slussen eller om den ska kopplas ihop med Tvärbanan och få T-baneanslutning vid Gullmarsplan. SL-styrelsen har nu uttalat att det är Slussen som gäller, eftersom passagerarnyttan väger över till Slussens fördel. Hur lösningen ska utformas är ännu inte klart.
Trafikförändringarna inför 2009 tar avstamp i samråd med och remissynpunkter från kommunerna. (S)-sidan anser att majoriteten "kapitalt missköter" kommunsamråden. På frågan om vilka som missköts blev (S) svaret skyldigt. Jag har själv lett fyra kommunsamråd och inte hört någon sådan kritik från kommunerna (Nynäshamn undantaget, men det är en särskild historia). Jag rekommenderar (S)-oppositionen att fundera över ordvalet.
Till sist fick vi förhandsinformation om SL:s realtidsprojekt. Det ska bli möjligt att på nätet och i mobilen få minutuppdaterad information om när nästa buss/T-bana/pendeltåg kommer att avgå från en hållplats. Detta är oerhört spännande. Förhoppningsvis kan det "rullas ut" och bli operativt inom kort.
Den natten Ingo vann
Intresserad ettåring uppe mitt i natten
i lägenheten i Aspudden.
Det finns unika tidpunkter. Stunder då något omvälvande inträffade. Ögonblick då man minns vad man befann sig och var sysselsatt med. Mordet på John F Kennedy, Neil Armstrongs första steg på Månen, mordet på Olof Palme, är sådana unika ögonblick.
Själv är jag (trots allt) för ung för att minnas det förstnämnda. Men det finns bildbevis på ett annat säreget ögonblick. Ingemar Johansson begravdes i Göteborg i fredags. När "Ingo" knockade Floyd Patterson i Yankee Stadium i New York, den 26 juni 1959, skrevs svensk idrottshistoria. Det måste vara den svenska idrottsprestation som väckt mest internationell uppståndelse, möjligen tillsammans med Björn Borgs femte Wimbledonseger 1980.
Det har skrivits spaltkilometrar om den sommarnatten nu, i samband med Ingos bortgång. Bilden ovan sägs föreställa min debut som sportradiolyssnare den natten då föräldrarna givetvis satt uppe och inte lyckades hålla sin förstfödda i säng. Det skulle bli många fler sådana ögonblick.
Visst är det vemodigt att Ingemar Johansson gått ur tiden. När man någon gång ser inslag från presskonferenser inför dagens titelfighter är det med saknad man tänker på den sportmanship och vänskap som rådde mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson, trots att de gick tre tuffa titelmatcher mot varandra. Jag har en gång stött på Floyd Patterson i Stockholms city. Mitt spontana "Hi Floyd" besvarades med ett leende och ett kort med autograf på. Det flyktiga mötet och bilden ovan får bli mina minnestrådar till Floyd och Ingo. Till dem båda: vila i frid, "Champ"!
Regionala kärnor, kan det vara något?
Stockholms läns landsting har många uppgifter, bland dem att anta en regional utvecklingsplan för Stockholms län. En sådan håller nu på att processas fram för att antas 2010, därför kallas den - fyndigt nog - RUFS 2010. RUFS:en är omfångsrik och mycket ambitiös på samhällsplanerarvis. Därmed får man leta efter det riktigt konkreta att ta till sig.
I onsdags fick vi en dragning där bl a resonemanget om regionala kärnor dök upp. Det är för mig något av det mest konkreta resultatet från förra RUFS:en 2001. Regionala kärnor är tätortsområden i Stockholms län som växer, framför allt vad gäller arbetsplatser. Därmed drar de regionala kärnorna till sig ett omland av bostäder och framför allt kommunikationsnät. De regionala kärnorna - i ett cirkelliknande band på halvannan (eller längre) mils avstånd från innerstaden - fungerar därför som en slags motvikt mot koncentrationen av arbetsplatser i Stockholms stad.
På Södertörn har vi sett regionala kärnor växa framför allt i Kungens Kurva och Flemingsberg. Handelsutvecklingen i Kungens Kurva har accelererat snabbt de senaste åren, det är en evighet sedan IKEA var först på plan. Flemingsbergs inriktning är forskning, utveckling och utbildning. Förutom Huddinge sjukhus (Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge), finns Södertörns Högskola, Novum m m.
Att bygga vidare på denna flerkärnighet är viktig för helheten i Stockholmsregionen. Till RUFS:en 2010 lär det tillkomma en ytterligare kärna på norrsidan; Arlanda.
Screening på Hantverkargatan
Landstingsverksamhet på annat håll. (www.fotolia.com)
Här kommer en kommuniké från landstingsfullmäktige på Hantverkargatan i Stockholm. På tisdagen har vi varit församlade för att fatta vissa beslut. Bland dem märktes ytterligare 400 miljoner till sjukvården, bolagisering av Södertälje sjukhus och motion om screening för bukaortaneurysm.
Men inte bara det. Frågor och interpellationer har också ställts och diskuterats: leveransproblem på de nya X60-tågen, finansieringen av spårvagnar och rörelsehindrades möjligheter och problem i busstrafiken.
Som alla kan se är ämnesbredden enorm, samtidigt som detaljnivån kan bli väl nära. Därmed blir debatterna ofta ganska abstrakta och känns inte alltid så närliggande.
Nu är det ju inte spänningsnivån för oss som sitter i landstingsfullmäktige som är avgörande för fullmäktiges legitimitet, utan den demokratiska förankringen hos väljarna i länet. Och det är klart, alla skattebetalare kan väl inte uppbåda någon större fascination över vår dagordning. Men håll med om att det är ganska unikt att problem och frågor som samma skattebetalare kommer i beröring med - och har många synpunkter på - kan "lyftas" och diskuteras inom någon månad i Sveriges näst största parlamentariska församling.
En klippa till finansminister
Jag har lyssnat på Anders Borg, vår finansminister. Det var ett 70-tal moderata majoritetsledare från kommuner och landsting som var samlade på Lidingö. Anders Borg var en gäst som tilldrog sig vår fulla uppmärksamhet, för att uttrycka det milt.
Storligen imponerad, är det superlativ jag känner för när man lyssnar till vår finansminister. Anders Borg äntrar scenen med en flödande positivism och sällan sviktande energi. Han kompromissar inte med sina rika kunskapsdepåer och batterier av policies. Effekten är ett gediget sammanhållet budskap som bildar en bestämd linje i finanspolitiken.
Exempel:
"Det ni kan sätta av i goda tider har ni användning för nu när konjunkturen blir sämre."
"Våra åtgärder ska riktas mot problemets kärna, att få kreditmarknaden att fungera bättre."
"Prioriterar man allt går det åt pipsvängen."
Vi har en riktig klippa som finansminister!
http://bloggkartan.se/registrera/19620/roenninge
Man måste få ändra politik
Maud Olofsson (c) Foto: Pawlo Flato
Alliansregeringen har enats om energipolitiken. Efter dryga 30 år omformar Centern sin politik: uttjänta kärnkraftsverk ska få ersättas, Sverige ska uppnå 50 % förnyelsebar energi, bl a genom en kraftig utbyggnad av vindkraften. Media är hysterisk upptagna av Centerns kursändring, man kan nästan tro att något brott begåtts.
Centerns kärnkraftsmotstånd uppstod med Thorbjörn Fälldin m fl på 1970-talet. Det befästes efter olyckorna i Harrisburg och Tjernobyl. Det prövades i folkomröstningen 1981.
Svensk industri och befolkning är beroende av kärnkraften för att klara jobben och undvika att fler fossila bränslen används. Säkerhetstänkandet kring kärnkraften är annorlunda idag, där har Centerns politik haft stor betydelse. Att hålla fast vid en ensidig avveckling måste kännas lite utvecklingsfientligt.
Visst måste man förstå att Centern har rätt att ändra sin politik. I synnerhet med en borgerlig uppgörelser som inkluderar Centerns övriga hjärtefrågor inom energiområdet. Kompromisser är konstruktiva, de behövs.