Ny blogg fr o m 15 april: www.kalderen.info

Nu har jag startat en ny blogg:    www.kalderen.info . Följ med!







Glädjande miljoner, dystra signaler


Bild:
www.fotolia.com

Vi är många kommunpolitiker som går i väntans tider just nu. Vi har väntat begärligt på "Vårproppen" och besked om nya miljoner från staten, som kanske kan fylla de tomrum som uppstår på våra intäktssidor när skatteprognoserna från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer.

De senare är prognoser som totalt kan kasta om vardagen för oss. Sedan budget/plan för 2009-2011beslutades i november, har vi fått utstå två "prognossmällar" från SKL fram till februari. I takt med att världskonjunkturen försämras och larmsignalerna hemma i Sverige flashar fram, kommer nya prognoser. Därför blir det en tålamodskrävande avbidan fram till 23:e april då SKL:s prognos beräknas komma.

Den återhållsamma budget vi lade i november visade på ett nollresultat 2010. Prognossmällarna fram till februari har nu renderat ett minus på 16 mnkr 2010. Regeringens besked idag ger Salem 8 miljoner kr 2010. Men troligtvis kommer nästa SKL-prognos att visa på en ytterligare försämring för 2010, därtill ett antal miljoner minus redan i år.

Pengarna från regeringen är mycket välkomna, men det kommer att behövas ett rejält sparprogram. Förberedelserna pågår.

De dystra konjunktursignalerna dominerar fortfarande mediahorisonten. Samtidigt med de glädjande regeringsmiljonerna säger Arbetsförmedlingen att arbetslösheten kan komma att öka till 11% 2010. Det är nivåer som min politikergeneration aldrig upplevt på våra breddgrader. Sedan finns det dem som försöker se ljuset i tunneln. I Dagens Industri kommer bedömare till tals som anar att konjunkturbotten är nådd och att positiva indikatorer kan skönjas, i USA. Vi hoppas på det.

Våren vid Stendörren


Min fru Helene vid Aspnäsets brygga.

Stendörrens naturreservat, mellan Trosa och Nyköping, ligger vid en urgammal segelled känt från 1200-talet. Här har farleden i urminnes tider gjort ett antal skarpa svängar i smala passager mellan grynnor och uddar.

Det är fint att ta bilen hit ned för att möta våren. Som synes bjöd Stendörren på öppet vatten, starkt solsken, men också en kall bris från vattnet. Man kan komma ända ut på några bryggor och titta in i en väl underhållen sjöbod. På andra sidan sundet ligger Krampö med röda stugor och vita knutar. Längst ut vid norra inloppet låg förr en sjökrog.


Norra inloppet till Stendörren med Krampö på andra sidan.

Södertörns Rådslag 2009


Taxinge slott (från Rådslagsinbjudan).


Hundratalet intresserade hade fylkats på Taxinge slott (Nykvarn) i torsdags för att begå
Södertörns Rådslag. Det är en årlig konferens mellan kommunpoltiker, tjänstemän, företagare, akademirepresentanter och andra intresserade av samarbetsfrågor i de åtta södertörnskommunerna; Nykvarn, Södertälje, Salem, Botkyrka, Huddinge, Tyresö, Haninge och Nynäshamn.

Inramningen var magnifik. Med Taxinge slott som vacker fond och lunchdepå avhölls själva konferensen i "Stallet", en mycket spännande konferenslokal. Högt i tak, vackra bjälkar, tegelmur med patina och mysiga möbler bildade en ombonad konferensmiljö. Taxinge slott och kommunen är verkligen att gratulera.

Mest intressant var det att lyssna till Magnus Hahn, personaldirektör på Scania. Han gav en ögonblicksbild av den allvarliga konjunkturen, men pekade fast mot framtiden. Idag är Scania en av åtta stora tillverkare i Europa med en årsproduktion av 73 000 lastbilar. År 2020 måste man producera dubbelt så mycket, annars är de, enligt Magnus Hahn, inte kvar på marknaden. Allt detta ska åstadkommas med samma personalstyrka som idag, 6000 anställda i Sverige.

Magnus Hahn pekade på tre komponenter som kommunala/politiska bidrag i Scanias fordonsbygge:

1/  Se till att vi får en ordentlig motorväg mellan Stockholm och Södertälje, med färre allvarliga olyckor och mindre kötid.
2/  Planera busslinjer som kan hämta upp skiftarbetare redan före 0600 på morgnarna.
3/  Håll förskolorna öppet till klockan 22 så att det passar skiftjobben.

Den första komponenten handlar om i vilken takt Stockholmsregionen får del av de skatteintäkter som betalas in till staten av 08:orna. Den andra går att åstadkomma, frågan är bara hur tidigt och om skattebetalarna ska stå för notan. Jag tycker dock inte att det är lämpligt att barn vistas i förskolor fram till 22.00. I så fall får man diskutera "nattis". För mig är det också en diskussion om familjebegreppet.

Vår kommunala värld har ofta sina skygglappar, dock inte så många som alla tror. Trots det var det mycket välgörande att få ett verkligt konkret "inspel" direkt från ett storföretag.