Mänskligheten spänner bågen i kosmos



NASA400dec06
Christer Fuglesang och Richard Curbeam under rymdpromenad från ISS. I bakgrunden syns Nya Zeeland. (Från NASA:s webb;
www.nasa.gov, rekommenderas.)

En vecka har gått sedan Discovery med Christer Fuglesang gjorde en häftig landning i motljus på Kennedy Space Center i Florida. Rymdfebern återvände för några dagar efter 30 års bortprioritering i media och därmed vår vardag. Vi har fått se ljuset och bilderna från den mest inspirerande av resor exponerade nästan på oss själva. En landsman skruvar på en rymdstation i omloppsbana, lilla Sverige i världsrymden, ABBA och renkött blir tyngdlösa njutningar.

När det största av äventyr kommer oss som närmast får vi det bästa av exempel på att naturvetenskap, teknik och personlig pionjäranda får mänskligheten att spänna bågen, söka sig nya upptäckter och övervinna sina naturliga gränser. Det sker varje dag på rymdstationen ISS. Det skedde under Apolloprogrammets dagar på 1960- och 70-talen. När Neil Armstrong m fl kunde promenera på Månen efter en månlandning med hjälp av enkla datorer med kapacitet inte större än en modern miniräknare. Ryssar och amerikaner stod under perioden från 1957 för tekniksprång som söker sin motsvarighet i historien.

Rymdkapplöpningen gav många "spin-off-effekter" på forskning, industri och ekonomi. Rymdforskningen vidgar våra horisonter, bildligt och bokstavligt. Därför måste mänskligheten fortsätta spänna bågen. Det måste vi ha råd med. Utmaningarna finns ju därute...och här hemma.

90 kr för enkelresa med SL?

SvD400


Stockholmstidningarna radade upp krigsstilsrubriker i tisdags, landstingssossarna fick bra betalt för sitt pressmeddelande om förslaget till nya SL-taxor. Man kan undra över urskiljningsförmågan hos media. Visst fanns det täckning för rubriken, men då handlade det om extremfallet med de allra längsta resorna som skulle betalas kontant på bussen eller vid pendeltåget. Media bortsåg från att SL är tvunget att höja priset på kontantbiljetter för att minimera kontanterna i busstrafiken. Ingen har väl missat den ökade rånrisken och att Arbetsmiljöverket hotar med att förbjuda kontanterna helt.
 

En mer rättvisande beskrivning hade varit att de längsta resorna ökar från enhetstaxans 20 kr till 40 kr, eftersom det dels handlar om vad den borgerliga majoriteten föreslår, dels bygger på att SL-resenärerna torde återgå till förköpshäften eftersom de är det bästa prisalternativet. Men hade man skrivit så hade inte (s) fått påstå att priserna ökar med 450 %...


När det nya zonprissystemet beslutas i januari kan man enklast beskriva effekterna på följande sätt (jämförelserna baseras på att förköpshäfte används när nya taxesystemet träder ikraft):


-  Istället för fem zoner i det tidigare zonsystemet, blir det nu tre zoner.

En resa i en zon kommer att kosta 20 kr, således lika mycket som enhetstaxans kontantbiljetter.

-  En resa i två zoner, t ex Järfälla-Stocholms central eller Huddinge-Centralen men också Rönninge-Centralen, kommer med förköpshäfte att kosta 30 kr jämfört med enhetstaxans 20 kr och det gamla zonsystemets 29 kr.

-  Reser man i tre zoner, t ex Södertälje-Centralen, Norrtälje-Centralen eller Nynäshamn-Centralen, blir kostnaden med förköpshäfte 40 kr, jämfört med enhetstaxans 20 kr och gamla zontaxans 36 kr. Reducerad taxa är alltid 60 % av fullt pris.


Enhetstaxan går inte att behålla eftersom den dränerar SL:s ekonomi. Under oktober såldes 45 000 färre periodkort än 2005, före enhetstaxan (-12 %). SL prognosticerar i år en förlust för första gången på länge. Om inte SL går ihop ekonomiskt riseras trafikindragningar, höjning av periodkortet eller att pengar ska föras över från sjukvården. Det nya taxesystemet ska ge 140 miljoner kr på helår. Ska SL istället höja periodkortet innebär det 35 kr mer. Om pengarna ska tas från sjukvården motsvarar det över 300 sjukskötersketjänster.


Det är fullt rimligt att den som utnyttjar en tjänst mer också betalar mer. Eftersom 50 % av SL:s intäkter är skattepengar, innebär det att skattebetalarna (schabloniserat) fortfarande betalar hälften av den resa du eller jag företar. Därmed har SL det för resenärerna billigaste taxesystemet i hela landet.


Värre än tidigare

NMR2006

Foto: Elisabeth Ståhl, Salems kommun

Årets demonstrationer är värre än någonsin tidigare. Under eftermiddagen har omkring 400 poliser varit tvungna att jaga demonstranter över hela samhället, i centrum, inne på gångstigar i bostadsområden m m, gatsten har brytits upp och kastats, bilar har utsatts för stenkastning . Salems köpcentrum stängde vid 15.30-tiden.

Orsaken är att Nätverket mot rasisms demonstration inte avslutades enligt givet polistillstånd 14.00, istället blockerade man "mordplatsen" Storskogsvägen - Säbyvägen.

Det här visar tydligt att man inte längre kan fortsätta att ge tillstånd varken för Nätverkets eller Salemfondens (de främlingsfientliga organisationerna) demonstration. Avsikten från demonstranterna är antingen total konfrontation (Nätverket) eller att provocera den andra sidan (Salemfonden).

Salems kommun har tillskrivit regering och riksdag och bett om en översyn av ordningslagen så att polisen har en reell möjlighet att säga nej till demonstrationer som dessa. Det polisiära arbetet kring demonstrationerna skötte Stockholmspolisen strålande.

Vi vägrar se vår kommun som ett slagfält för någon slags årlig happening för extremistgrupper. Jag uppmanar alla lagstiftare som för sofistikerad argumentation om att yttrandefriheten inte får begränsas att komma hit ut och se med egna ögon vad som pågår.

Ett referat av händelserna kan läsas här.

Gothems kyrka - med tidsmaskinen till 1200-talet

GothemSol300

Omhuldat foto från en solig sommardag 1998.

Exposén över Gotlands spännande medeltidskyrkor fortsätter.
Gothems kyrka (1200-talets början) tillhör definitivt favoriterna, titta bara på tornet! Gothem ligger på östersidan av Gotland, strax söder om Åminne. Församlingen hade 383 invånare 2002.

Gothem inre       

Även interiören är vacker, det finns ålderdomliga kyrkobänkar bevarade. Utanför finns en kastal (medeltida försvarstorn) som var en del av en äldre kyrka på 1100-talet. Kyrkogårdsmuren har flera stigluckor. 

Gothembänk

Ålderdomliga kyrkbänkar med målningar i växlande ljus.



GothemGrå400

Intressanta kyrkolinjer med stiglucka i förgrunden.